top of page

TECHNOLOGISCHE HULPMIDDELEN VOOR JACHT

 

 

Onbekend is onbemind. Wanneer jagers spreken over hulpmiddelen, dan hebben ze het vaak over verrekijker, richtkijker, (hand)afstandsmeter, (hand)restlichtversterker en (hand)warmtebeeldcamera. Op vandaag zijn beproefde technologieën zoals een geluidsdemper en een in de richtkijker geïntegreerde beeldoptimalisatie (bv. restlichtversterking, warmtebeeld of infrarood) bij wet verboden. Wij begrijpen niet waar dat verbod op gestoeld is, want in verschillende West-Europese landen zijn geluidsdempers ook gewoon toegelaten.

Wanneer we kijken naar de geluidsdemper dan zijn er enkel voordelen aan verbonden

  1. Het wild wordt veel minder verstoord bij een schot.

  2. De omwonenden hebben veel minder last van het lawaai van een schot.

  3. De jager zijn / haar gehoor loopt minder kans om beschadigd te worden.

De meest gehoorde (drog)reden is die van stroperij. Het zou makkelijker zijn om ongezien en vooral ongehoord wild te schieten.  Moeten we dan koevoeten verbieden omdat ermee ingebroken kan worden? Of auto’s omdat je er een etalage mee kan inbeuken om een overval te plegen? Stropen is per definitie illegaal en moet op alle mogelijke manieren aangepakt worden, maar we moeten onszelf niets wijsmaken: stropers zitten sowieso in de illegaliteit. Daar zal een verbod op één of ander hulpmiddel niets aan veranderen. Met andere woorden: de lusten voor jagers, wild en omwonenden zijn veel groter met dan zonder demper.

Hetzelfde geldt voor restlicht- of warmtebeeld-kijkers om op een karabijn te monteren. Wij geloven niet dat er 1 extra stuk gestroopt zal worden door deze hulpmiddelen legaal te maken. Wat wel zal gebeuren is dat bestrijding en bijzonder jacht ‘s nachts op bv. everzwijnen  veel efficiënter zal gebeuren. Ook hier dus  minder overlast voor fauna en omwoners.
 

Wij staan klaar om dit verhaal op een constructieve manier te schrijven en te brengen. Zonder dat er winnaars of verliezers moeten zijn.

WERF01

jllc-01.png

?

ONZE VRAAG AAN DE POLITIEK

1) Legaliseer het bezit en gebruik van geluidsdempers op vergunning.

2) Legaliseer het bezit en gebruik van restlicht- en thermische kijkers op vergunning.

bottom of page