top of page

Revierverzorging

Eric Franckx

 

Augustus had droog en warm hoeven te zijn ... Zoals we allen weten hebben we dit jaar met extreme weersomstandigheden te maken gehad, en dit is ons (grof)wild zeker niet ten goede gekomen.

Vele eerste nesten van fazanten en patrijzen zijn uitgeregend, en dus verloren gegaan. Van de fazant weet men dat een hen meerdere nesten (soms tot 3 per jaar) kan leggen, maar wel telkens met minder eieren, en dus een grotere kans op kleine overlevers.

Er was deze “zomer” onvoldoende voedsel aanwezig (insectjes, …) die de jongen de eerste week nodig hebben om voldoende proteïnen binnen te krijgen. Een geluk bij een ongeluk: er lag enorm veel graan, tarwe en gerst “geslegen” waar de al wat oudere dieren zich tegoed aan konden doen.   Natuurlijk kan bijvoederen nooit kwaad, maar momenteel was er voldoende voedsel aanwezig in het veld zelf. Bijvoederen blijft wel een must om het (klein)wild in het eigen revier te houden.

De haas heeft zijn laatste worp achter de rug. Zoals in een vorig artikel reeds aangehaald is de haas “wild” van zoutlikstenen”. Deze plaatste ik vroeger ter hoogte van een reekits. Echter zag ik vaak op mijn wildcamera’s dat ook hazen tegen de palen kropen om er het overtollige zout af te likken. Nu staan mijn likstenen allemaal op zo’n 25 cm hoogte. 2 vliegen in één klap. De haas en de ree profiteren hier nu bijna dagelijks van!

In het veld is het nu belangrijk paden en wegen kort te houden om de jonge fazanten, hazen of konijnen een droogplaats te geven.  Persoonlijk vind ik hier de zeis nog altijd het beste hulpmiddel. Bosmaaiers zijn lawaaierig, en je verstoot het wild die je reeds gans de winter probeerde te verzorgen.

Ook kraaien, eksters en kauwen en vooral vossen hebben niet stil gezeten, en vrolijk verder gebroed. Deze juveniele dieren zijn minder schuw dan de ouderen, nu is het moment aangekomen om een dagje te focussen ter bestrijding van deze rechtbekken en jonge vossenwelpen.

We blijven natuurlijk aandacht hebben voor de werkzaamheden van onze vrienden landbouwers! De voedermaïs is aan de beurt, en daarna de korrelmaïs. Hier kan je zeker onze mascotte strekken 😉

We wensen onze medejagers dan ook veel Waidmannsheil en jachtplezier.

Onze tijd van oogsten is aangekomen vrienden!

Met weidelijke groet,

Eric Franckx, bestuurder Vlaams -Brabant

Houten paneel
Revierverzorging banner.jpg
bottom of page