top of page

Prachtige steltlopers.



Doorgaans hou ik me wat afzijdig van nieuwe techniek. Ongetwijfeld heeft de drang naar vooruitgang heel wat comfort opgeleverd. Maar wanneer ik om me heen kijk, dan heb ik toch de indruk dat we steeds meer als opgejaagd wild zijn gaan leven. Sinds dit vroege voorjaar ben ik echter verkocht! Een kameraad heeft sinds kort een drone met warmtebeeld en wat is dat gaaf zeg! Zo waren we enkele weken geleden voor dag en dauw met de drone nesten aan het zoeken hier een dorp verderop. We hadden een kievitsnest gevonden en hadden dat duidelijk gemarkeerd voor de boer in kwestie. We reden naar de uithoek van het jachtrevier om daar nog een perceel na te kijken. Ik liep daar weer gewapend met vlaggetjes om de boel te markeren terwijl mijn maat zijn drone geconcentreerd over het perceel stuurde. Ondanks mijn overtuiging van de meerwaarde van zo’n drone blijf ik kampen met een korte spanningsboog als het moderne techniek betreft. Dus al snel had ik meer oog voor de omgeving dan voor het schermpje van de warmtebeeld. Er vlogen al even enkele kieviten, met kun gekende roep en vliegmanoeuvres boven het veld, maar ik hoorde iets dat ik niet kende. Ik kon het in de verste verte niet plaatsen. Het was een rollende roep. Ik riep naar mijn maat: ”Wat is dat voor geluid? Ook een kievit?” Geobsedeerd of geconcentreerd bleef hij turen op dat schermpje. ‘Kievit’ roept hij. Wat gek denk ik bij mezelf. Dat hij vastkleefde aan dat scherm was duidelijk. En waarschijnlijk was hij ook niet echt met mijn vraag bezig. 10 jaar jonger en dus ook 10 jaar meer schermverslaafd?

Plots roept hij: “Kijk daar een wulp! En daar nog een!”. Hij moet ogen op zijn achterhoofd hebben, want inderdaad daar vlogen 2 vogels met een lange snavel! Ik had ze nog nooit gezien en ik geniet er nu nog steeds van. Wat waren ze groot! Hopelijk komen ze tot broeden. Het is een goed beheerd jachtveld met niet overdreven veel predatoren. Ze hebben kans van slagen! Van alle steltlopers die van nature in onze contreien voorkomen, is de wulp niet alleen de grootste vogel, hij heeft ook de langste snavel. De snavel die bij het vrouwtje nog langer is dan bij het mannetje, buigt licht naar onderen af. Het is een grote bruine vogel, maar in de vlucht valt de lichte onderkant van de vleugels op.

De wulp leeft in uiteenlopende halfopen en open landschappen. Met zijn snavel gaat hij hakkend en wroetend op zoek naar allerhande kleine diertjes. Slakjes, schelpjes, wormpjes en allerhande geleedpotigen vormen zijn menu. Soms staan ook jonge visjes, amfibieën, muisjes en jonge vogeltjes op het menu!

Tijdens de broedtijd leven ze monogaam. Hun territorium bakenen ze af met hun typische balts en rollende roep. Beide ouderdieren bebroeden de eieren die in een schaars bekleed nest op de grond liggen. Tegenwoordig worden er nogal wat nesten in grasland gevonden, maar het gebeurt dat ze ook op de blote akker nestelen.

De 3 tot 4 gevlekte eieren worden 27 tot 29 dagen bebroed. De jongen verlaten onmiddellijk het nest en zijn na de dikke maand vliegvlug. Bij een mislukt broedsel trekken de vogels vanaf juni weg; De meer succesvolle vogels vertrekken later. Van hieruit trekken ze vooral weg naar Zuidwest-Europa. De wulpen die Noordelijker broeden, overwinteren aan onze kust.


Thomas Linssen

Team Nationaal

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page