top of page

Vijftig tinten wit.





De voorbije weken heeft de natuur weer in een rollercoaster gezeten, met extreem grote weersveranderingen. Alle seizoenen in enkele weken tijd. Nog maar pas hadden mijn ouders ,die fruitteler van beroep zijn, de perenplantages gesproeid met ‘wit’ (zie uitleg verder in dit artikel), iets daarna zag het wit van de sneeuw en nu ziet het wit van de bloesems.

Enkele bevriende jagers die er niet van op de hoogte waren vroegen zich af of dat ‘wit’ op de bomen geen kwaad kon voor het wild in het veld, aangezien het toch geruime tijd op de fruitbomen blijft hangen (tot er een regenbui of sneeuwbui komt). Eigenlijk is dat product compleet onschadelijk voor mens en dier.





Het sproeiproduct ‘Surround’ spuiten de fruitboeren verschillende keren per jaar om hun bomen te beschermen tegen de perenbladvlo. De larven van de perenbladvlo maken een plakkerige suikervloeistof (honingdauw) aan om zich tegen de zon en uitdroging te beschermen. Honingdauw zorgt ervoor dat peren misvormen er verkleuren. Als het sproeiproduct is aangebracht op de takken van de fruitbomen zal de perenbladvlo zijn eitjes er niet op leggen.


Het product is gebaseerd op een natuurlijke klei, nl. kaolien. Verschillende diersoorten consumeren aarde ‘rijk aan deze kleisoort’ om buikloop en andere darmaandoeningen aan te pakken. Ook vele oude beschavingen gebruikten deze minerale kleisoort voor zijn helende eigenschappen. Als men in zo een plantage een ree, haas of ander wild aan iets ziet knabbelen weet men dat het eigenlijk onschuldig is.

Zelfs op farmaceutisch vlak wordt kaolienklei veelvuldig gebruikt, vooral in huidproducten, omdat het rijk is aan mineralen, ijzer, magnesium, calcium, natrium en zink. Als het nadien na regenval op de grond terechtkomt op de grassen en kruiden is het dus ook onschadelijk voor naar voedsel zoekend kleinwild. Het is zelfs gunstig doordat het zo rijk is aan natuurlijke stoffen.




Ondertussen heeft de sneeuw het ‘wit’ van de takken laten verdwijnen en de bloesems staan prachtig in bloei. Na de bloeiperiode is het niet meer nodig om het product te sproeien en de bomen te bedekken met de witte klei. Dan zorgen insecten zoals lieveheersbeestjes voor de natuurlijke bescherming van de bomen tegen de perenbladvlo.

Hier kom ik dan ook naadloos tot de conclusie dat niet alle spuitproducten chemisch vergif zijn. In dit specifieke geval komt het alles ten goede: de peren, de natuurlijke bescherming en het wild. Uiteindelijk ook de jager die zijn stuk wild kan strekken.


Jessica Lemmens. Bestuurslid en gepassioneerd jager.

267 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kramsvogel.

bottom of page