top of page

Onderzoek Hessen


Deze beklijvende documentaire van Marcus Stifter gaat over de inteeltproblemen die men opmerkt bij het roodwild in de Duitse deelstaat Hessen. Door de aanleg van de vele snelwegen sinds de jaren 50 van de vorige eeuw, kan het edelhert niet meer vrij migreren waardoor de genenpoel kleiner en kleiner en de afwijkingen groter en groter worden.


De problemen begon men in de jaren '80 op te merken bij de grootse zoogdieren van West-Europa. Zonder genetische diversiteit kunnen edelherten zich steeds moeilijker aanpassen aan de veranderende levensomstandigheden. Ze worden gevoeliger voor ziektes, de vruchtbaarheid neemt af en doodgeboorte en misvormingen vormen een grote bedreiging.


Edelherten zijn ook steppedieren. Dat laat het gewei duidelijk zien. Door de mens werden ze teruggedrongen van de open vlakte naar het bos. Tegenwoordig zie je roodwild dan ook bijna niet meer overdag in open veld. Ze komen enkel nog bij schemer uit het bos omdat het dan rustiger is, maar sinds de coronapandemie vonden meer en meer mensen de weg naar het bos (ook 's nachts) zodat 'verstoring' voor nog meer stressproblemen zorgt.


We moeten als mens dringend nadenken hoe we deze problemen kunnen aanpakken en hoe we op een goeie manier kunnen samenleven met populaties van wilde dieren.


Bekijk hier de hele documentaire.

Met weidelijke groet, Kristof Vandewoestijne

224 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kramsvogel.

bottom of page