top of page

Revierverzorging

Eric Franckx

 

In juli en augustus moeten we vooral hopen op zon en nu en dan een kleine bui, zodat er een grote aanwezigheid is van insecten die de net uitgekomen patrijzen- en fazantenkuikentjes kunnen voeden. De eerste 10 dagen eten ze uitsluitend insecten. Ik weet niet of het u al is opgevallen, maar 5 jaar geleden mocht ik mijn voorruit elke dag wassen omdat die vol insecten hing. Dit is tegenwoordig niet meer het geval. Een gevolg van de  klimaatsverandering?

Bij het reewild zien we dat de kitsen al een stuk mobieler en dus ook beter beschermt zijn tegen predatie en de enorme maaiers die achter  krachtige tractoren hangen. Nogal wat jagers doen heel wat moeite om maaislachtoffers te voorkomen en werken ook samen met natuurverenigingen om met drones de jonge dieren te zoeken en te verplaatsen vooraleer er gemaaid wordt. Zoutlikstenen plaatsen is een must. Die zorgen voor een betere spijsvertering en een sterker gestel bij de dieren. Ik plaats mijn likstenen op 30cm hoogte omdat ook hazen hier 'wild' van zijn. 

Nog een taak die je nu kan doen, zijn de brandgangen die je reeds in dichte begroeiing maaide, nogmaals maaien. Deze gangen, zeker in bossen met veel riet en bramen, zorgen ervoor dat de kuikens na een stortbui weer kunnen opdrogen in de zon. Persoonlijk maai ik met de zeis. Het is misschien intens en vermoeiend, maar veel beter dan lawaaierige bosmaaiers. Aangezien je ook trager werkt, kan je ermee dierenlevens redden.

Indien het echt heet wordt en er geen natuurlijke waterbronnen beschikbaar zijn in je revier, is water voorzien op verschillende plaatsen een goed idee. Afhankelijk van welk systeem je wil gebruiken, moet je uiteraard wel zorgen dat ze vaak ververst worden als je geen bacteriën in het stilstaande water wil.

Naast de bijzondere bejaging op houtduif die momenteel voor nogal wat schade zorgt aan landbouwgewassen, is ook de intensieve bestrijding van kraai en ekster van groot belang. En probeer in tussentijd om de landbouwers waar je grond aan huurt, te overtuigen om wildakkers in stroken in te zaaien zodat het wild deze winter ook voldoende dekking en voeding kan vinden. Genoeg te doen dus in het revier! 

Houten paneel
Revierverzorging banner.jpg
bottom of page