top of page
Houten paneel
Jachthonden banner.jpg
Jachthonden
Houten paneel
duitse staande draadhaar-klein.png

De Duitse Staande Draadhaar, een échte allrounder!

Maandelijkse rubriek over jachthonden door Eric Franckx

Staande honden verrichten hun werk voordat er geschoten wordt door het veld met grote slagen af te zoeken. Zodra ze wild ruiken, staan ze stil en wijzen ze het aan. Met dit ‘voorstaan’ vertellen ze de jager waar het wild zit. Daarnaast zullen ze naast het “voorstaan” ook het wild voor je “apporteren” (naar de baas brengen)

Mijn draadhaar is ‘hazenrein’ wat wil zeggen dat, wanneer hij een haas opstoot tijdens het “revieren” (van links naar rechts lopen op ongeveer 20 meter voor de jagerslijn) en toevallig een haas die zich drukt opstoot, hij daar niet mag achteraan gaan. Hiervoor gebruik ik de trilfunctie op de hondenfluit. Eén lange en luide tril betekent dat de hond 'down' moet gaan. 'Down gaan' is gaan liggen met de kop tussen de voorpoten. Daarna roep ik mijn draadhaar terug met 2 korte fluitjes. Een draadhaar mag geen wild pakken, of het wild opstoten voordat hij daartoe opdracht heeft gekregen. De draadhaar werkt zowel te land, te water en is een echte Rambo in dichte dekking.

Algemene kenmerken

De schofthoogte bij een reu ligt tussen 61 - 68 cm, bij een teef is dat tussen de 57 - 64 cm.

Kleur

De draadhaar komt voor in bruin- en zwartschimmel met of zonder bleke of witte plekken, of in effen bruin met eventueel een borstvlek.

Generalist of specialist?

Duitse Draadharen zijn uitstekende allround jachthonden. Vanwege de ruwe en dicht aanliggende vacht worden ze veel gebruikt in moeilijk begaanbare terreinen. Deze honden worden niet alleen voor het schot gebruikt, ook na het schot worden ze vaak ingezet voor het nazoeken van aangeschoten wild. Hier komt zijn koppigheid hem ten goede. Hij zal niet gauw opgeven en kan wild tot kilometers ver achtervolgen en apporteren

Haar

Draadharig, hard, aanliggend en met dichte en waterafstotende onderwol. Het haar biedt door de structuur en de dichtheid een optimale bescherming tegen weer, wind en verwondingen. Indien de vacht écht 'draadharig' is, zal je je hond regelmatig moeten laten plukken (het met de hand verwijderen van het overtollige haar en de overtollige onderwol). Een draadhaar wordt dus NIET geknipt of geschoren!!! Plukken op zich is een zeer tijdrovend werkje die niet in elk trimsalon gebeurt. Ook tussen de voetzolen moet het overtollige haar verwijderd worden. Dit kan met een schaar, omdat de kussentjes een nogal gevoelige plekje is voor de hond. Verwijder je dit haar niet, dan bij slecht en regenachtig weer modder tussen de kussens vast komen te zitten, wat pijnlijk is voor je trouwe viervoeter.
Aan de baard wordt noch geknipt, noch geplukt. Dit maakt mijns inziens dé typische karakterkop van de draadhaar!

IMG_1653.jpg

Karakter

Duitse Draadharen zijn actieve en intelligente honden die onvermoeibaar zijn in het veld. Deze hond heeft een sterk karakter en heeft dan ook de eerste 2 jaar dagelijks zijn portie training nodig. Het zijn géén honden voor beginnende hondenliefhebbers die een eerste hond willen aanschaffen. Ze hebben een consequente opvoeding/training nodig en daar kruipt héél wat tijd en energie in. Als je dit volhoudt heb je voor de rest van zijn of haar leven écht plezier van je hond.

Een draadhaar is zeker ook geschikt als huishond.

Meer dan andere honden heeft dit ras nood aan beloop en beweging. Als hij zijn energie niet kwijt kan, kan hij zelfs in huis nogal druk doen. Kan hij zijn energie wel kwijt, dan is hij in huis rustig en vriendelijk naar alle familieleden.  Daarentegen kunnen Duitse staande draadharen behoorlijk waaks zijn. Ze zijn over het algemeen achterdochtig doch vriendelijk tegen andere mensen.

bottom of page